Kirjat

Kotiseutuyhdistyksen julkaisuja

Legendojen talo – Myllykosken seuratalo 80 vuotta

Vuonna 1938 valmistuneen, legendaksi muodostuneen talon rakennutti paperitehtaan johto tehtaan edustustilaisuuksia sekä henkilökunnan merkkipäiviä ja harrastustoimintaa varten, ja samalla tehtaan aseman symboliksi keskelle kylää.

Talossa toimi ravintola ja elokuvateatteri. Kirjassa esitellään talon vaiheita W.G. Palmqvistin piirustuspöydältä lähtien, kerrotaan ensimmäisistä suurista juhlista eli kenraali Rudolf Waldenin 60-vuotispäivistä ja tilojen käytöstä sota-aikana. Kyläläisten kertomukset viideltä vuosikymmeneltä värittävät virallista historiaa.

 Julkaisuvuosi 2018

 Hinta 30,- eur + postitus


Sippolan sanat

Tohtori Matti Punttilan Sippolan sanat antaa vastauksen mm. kysymyksiin, miksi pyykkiä sotketaan, miten kaipaaminen voi olla rumaa ja pitääkö kala ruokkia ennen kuin se syödään. Ja miksi entisajan tytöt pitivät siitä, että heitä huiputettiin.

Kirja perustuu suurimmaksi osaksi haastatteluihin 1960-luvulla,
mutta mukana on vanhempaa murreaineistoa jopa 1800-luvulta.
Kirja on samalla eräänlainen vanhan kansan tietopankki. Harva tietää enää, mikä on karpaasi, kivijalkapaita, unsa, ritsi, tarapappa ja vatemakummi tai millaisia paikkoja ovat huoko, ketvel, onsi, vataja ja vuolle.

Sananparsiin kätkeytyy sukupolvien takaa perittyä viisautta, esimerkiksi ”Kuusinen vittas, katajainen seiväs ja haapanen ailas ne kestää miähen iän”. Vertaukset otetaan yleensä läheltä, vaikkapa jollakin on ”hampahat kun sammalemyllyn piikit”. Murre-esimerkeissä on myös arvoituksia ja loruja, onpa mukana muutama loitsukin.

Yhteistyössä Myllykosken seudun kotiseutuyhdistys ja Reunakustantamo

Hinta 25,- eur + postikulut 3 eur


Mitaleja ja mestaruuksia – Myllykosken seudun urheiluseurat

Reijo Pajuojan toimittama tuhti paketti paikkakunnan urheiluseuratoiminnasta 100 vuoden ajalta.

Julkaisuvuosi 2015


Mylsä-levy

Keväällä 2015 julkaistu levy, jossa tarinoita paikallisesta elämänmenosta.

Hinta 15,- eur + postikulut


Nyt Kyläkirja 3:n tai Paperitehtaan kasvattama kylä -kirjan ostajalle 5 kuvan postikorttisarja veloituksetta!

Myllykosken kolmas kyläkirja

Tehtaanmäen lasten elämää 1930–40-luvuilla

Uuden kyläkirjan ovat kirjoittaneet Myllykosken paperitehtaan ylimestarin Veikko Kuparin ja Maila Kuparin (os. Laine) lapset: Raili Mäkinen, Reijo Kupari ja Erkki Kupari. Perhe asui vuodesta 1937 vuoteen 1948 tehtaan virkailijoiden asunnossa, jota kutsuttiin myös ”sähkötaloksi”. Seuratalo eli Seukku oli vapaa-ajan tapahtumien keskus. Monet muut  tehtaan  rakennukset, kuten hevostalli, kansakoulu  ja urheilukenttä ovat  jo kadonneet katukuvasta,  samoin Osula Seurataloa vastapäätä.

Sota muutti lasten elämän, koulu keskeytettiin ja lapsia palkattiin Myllykoskelle perustetun Linnoitustoimiston läheteiksi. Tehtaanmäkeläiset joutuivat lähtemään pommitusten pelossa ”evakkoon” lähiseudun maalaistaloihin. Ilmahälytyksistä jäi lapsille kammo sireenin ääntä kohtaan. Kirjan lämminhenkisissä tarinoissa kerrotaan perheen arjesta, pihapiirin lasten leikeistä, koulunkäynnistä, hiihtokilpailuista, tulirokkoon sairastuneen Reijon pitkistä viikoista Hirvelän kulkutautisairaalassa sekä mm. Markus-sedän vierailusta ja elokuvan Lapatossu ja Vinski olympiakuumeessa kuvauksista Myllykoskella.

Tehtaanmäki

Myllykosken seudun kyläkirja 3
Kovakantinen, mustavalkoinen
Laajuus 231 sivua, kuvaliite 16 s.
Julkaisija Myllykosken seudun kotiseutuyhdistys 2011
Toimittanut Tarja Raninen
ISBN 978-952-92-8969-1  

Hinta 20,- (+ postikulut)

Tilaukset:

Myllykosken seudun kotiseutuyhdistys/Timo Mynttinen
Kytömiehentie 7, 46800 Myllykoski
info@myllykoskenseutu.fi , puh. 050 348 7490


Paperitehtaan kasvattama kylä

Myllykosken seudun kotiseutuyhdistyksen julkaisemassa kirjassa pääsevät ääneen 50-luvulla syntyneet, nyt 50–60-vuotiaat Myllykosken entiset nuoret.

Uusi kirja kertoo nykyisten keski-ikäisten lapsuudesta ja nuoruudesta Suomessa, ja esimerkit on otettu pääosin Myllykosken paperitehdaspaikkakunnalla. Kirjassa on parikymmentä tarinaa, joissa tulevat esiin esimerkiksi tehtaan patruunan valta ja luokkaerot, kansakoulunopettajien ankara kurinpito ja ajan moraalikäsitykset, nuorten radikalisoituminen, Teiniliiton kukoistuskausi, nuorisokulttuurin ja markkinoiden synty 70-luvulla sekä musiikki- ja urheiluharrastusten merkitys nuorisolle.

300-sivuisen kirjan kuvitus on koottu pääosin kotialbumeista ja mummolan komeron kätköistä. Kuvituksena on käytetty mm. pyhäkoulutaulua, johon kerättiin autoja kirkon parkkipaikalle, Heikki Hasun allekirjoittamaa uimakandidaatin todistusta, Teiniliiton jäsenkorttia, Kossilan Liikenteen koululaisten sarjalippua ja Koivusaaren Rockareiden pääsylippua, jonka takana ovat Hurriganesin soittajien nimikirjoitukset.  

Paperitehtaan kasvattama kylä

Toimittanut Tarja Raninen
Nelivärinen, kovakantinen
Laajuus 300 sivua 
Julkaisija Myllykosken seudun kotiseutuyhdistys yhteistyössä Myllykosken entisten
nuorten perustama Myllykoski-klubi, www.myllykoskiklubi.fi
ISBN 978-952-92-7457-4

Hinta 25,- euroa (+ postikulut)

Tilaukset:
Myllykosken seudun kotiseutuyhdistys/Timo Mynttinen
Kytömiehentie 7, 46800 Myllykoski
info@myllykoskenseutu.fi , puh. 050 348 7490


Myllykosken seudun kyläkirja 2

Reijo Pajuojan toimittama, vuonna 2003 julkaistu toinen kyläkirja. Kirjan alkuosa kertoo Myllykosken ja Ummeljoen kauppiaista ja yrittäjistä 1960-luvun loppupuolelle saakka. Jälkiosassa on laaja valokuvakatselmus seudun elämään.

Kovakantinen, mustavalkoinen, 208 sivua

ISBN 952-92-6167-0

Painos loppu


Myllykosken seudun kyläkirja 1

Ensimmäinen kyläkirja sisältää kertomuksia paikkakunnan elämästä 1800-luvulta aina 1950-luvun alkuun.  Kirja on julkaistu vuonna 1998 ja sen on toimittanut Reijo Pajuoja.

Kovakaninen,  mustavalkoinen, 190 sivua

ISBN 952-91-0581-9

Painos loppu


Ajankohtaista